Kołocz śląski to nazwa wywodząca się z gwary śląskiej na określenie ciasta drożdżowego. Przygotowuje się je według konkretnego przepisu, wykorzystując specjalny rozczyn z drożdży, cukru, mleka i mąki, do których dodaje się pozostałe składniki. Ciasto można uzupełnić nadzieniem lub wyłącznie posypać wierzch cukrem pudrem. Wieloletnia tradycja kołacza, przekazywana z pokolenia na pokolenia pozwala na możliwość skosztowania tego wypieku. Co warto podkreślić, w 2011 roku kołocz śląski uzyskał status produktu regionalnego.
Metoda na produkcję kołocza powinna być ściśle przestrzegana. W pierwszej kolejności należy sporządzić ciasto drożdżowe z odpowiednich składników, takich jak np. mąka, mleko, cukier i jajka. Całość po dokładnym wymieszaniu i wcześniejszym dodaniu specjalnego rozczynu, należy odstawić do dalszego wyrośnięcia. Kolejnym krokiem, aby kołocz śląski świetnie smakował jest stworzenie nadzienia, choć niektórzy pomijają ten etap. Często wykorzystuje się ser, jabłka lub mak. Po przygotowaniu tych wszystkich elementów następuje formowanie ciasta, pieczenie i dekoracja.
Powstańców Śląskich 25/6 | 45-086 Opole | woj.: opolskie | NIP: 754-305-69-71 | REGON: 161431360 | numer tel.: +48 500367730 | kolocz.info | kontakt@kolocz.info
Poniedziałek | 08:00-15:00 |
Wtorek | 08:00-15:00 |
Środa | 08:00-15:00 |
Czwartek | 08:00-15:00 |
Piątek | 08:00-15:00 |
Sobota | Zamknięte |
Niedziela | Zamknięte |